Σάββατο 9 Απριλίου 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ


 
Απο την εμπειρια μου στις Πανελληνιες Εξετασεις εχω να σας παραθετω στοιχεια τα οποια πιστευω θα βρειτε χρησιμα και θα σας βοηθησουν!
 

 


ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
----------------------------------------
--------

H χρονια ξεκινα δυναμικα!! "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΦΕΤΟΣ. ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ!!!"  "ΜΑΜΑ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΣΚΙΣΩ" "ΘΑ ΓΥΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΜΕΣΩΣ ΚΑΝΑ 5ΩΡΟ ΜΕΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ"
Τετοιες εκφρασεις ακουγονται μεχρι και τον Οκτωβριο οπου η τριτη λυκειου ξεκινα να δειχνει το πραγματικο της προσωπο! Κατι το πρωινο ξυπνημα, κατι τα φροντιστηρια, κατι τα μαθηματα και καπου στα τελη Νοεμβριου ειναι ολοι σαν ζομπι! Μετα ερχονται βεβαια Χριστουγεννα!! "ΘΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΩ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΘΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ!!" Να κατι που δεν ισχυει! Το διαβασμα αυτη την περιοδο εχει φθινουσα πορεια! Λιγο οι γιορτες και τα πανηγυρια, λιγο το γενικοτερο τζερτζελο και τα μελομακαρονα και γραφουμε το διαβασμα στα παλια μας τα παπουτσια! ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ? Μπαινει ο καινουργιος χρονος, παρεα -σιγουρα- με εναν καινουργιο κυκλο διαγωνισματων και πολυ αγχος! Ολοι στρεσαρισμενοι γιατι καναν κοιλια στο διαβασμα τους και πιστευουν πως δεν θα επανελθουν ποτε!
 Τελη Γεναρη- αρχες Φλεβαρη, οταν και ολοι οσοι πρεπει εχουν ξαναμπει σε ρυθμους, περνανε αλλη μια περιοδο απιστευτης κουρασης, πολλων διαγωνισματων. Το καλο μεσα σε ολα αυτα οτι δεν εχεις χρονο να σκεφτεις το αγχος σου! Ελα μου ομως που στα μεσα Φλεβαρη η αποσταση για τη μερα της κρισης πεφτει σε μονοψηφιο νουμερο. Βεβαια υπαρχουν οι κλασικοι για να το υπενθυμιζουν συνεχεια και να σπερνουν τον πανικο, με αποτελεσμα βεβαια ο Μαρτιος να ειναι κατα κοινη παραδοχη ο χειροτερος μηνας της χρονιας!
 Μπαινει λοιπον ο Απριλιος μετα απο ολα αυτα! Παλι καλα που υπαρχει και το Πασχα! Εκει οσοι ειναι διαβαστεροι μαθητες λενε "Θα διαβασω πολυ τωρα" και οσοι δεν ειναι "Θα αρχισω να διαβαζω τωρα" Παραδοξως ειναι το μονο πραγμα μες στη χρονια που λενε οι μαθητες και ισχυει μιας και τα περιθωρια εχουν στενεψει για ολους. Και ετσι με συνοπτικες διαδικασιες ο Μηνας με Μ κεφαλαιο εφτασε. Σε αυτη τη χρονικη στιγμη καποιοι περνανε κρισεις πανικου κανονικα αλλα συνηθως κανεις δεν εκδηλωνεται. Πιθανοτατα αδυνατουν και οι ιδιοι οι μαθητες να κατανοησουν οτι εφτασε αυτη η στιγμη. Ειναι η σιωπή πριν τη καταστροφή. Η νηνεμία πριν τη καταιγίδα. Η αντιστροφη μετρηση εχει αρχισει και γινονται οι τελευταιες επαναληψεις. Μετα κανουμε το σταυρο μας και μπαινουμε στην ταξη.
Καθεσαι στο θρανιο. Λες "ολα ιδια μου φαινονται. Γιατι δεν ειναι διαφορετικο τιποτα??? ΑΦΟΥ ΓΡΑΦΩ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΑΜΩΤΟ! ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΠΕΡΙΜΕΝΑ!!!" Ναι και ομως! Οσο και να αδυνατειτε να το πιστεψετε μοιαζει σαν ενα κοινο διαγωνισμα που γραφετε στο σχολειο. Ουτε τα θεματα ειναι κατι αδυνατο, ουτε οι επιτηρητες ειναι κερβεροι! Ειναι μια συνηθισμενη διαδικασια! Τελειωνει το πρωτο μαθημα. Οσοι επρεπε να τα εχουν παει καλα, τα πηγαν. Οι υπολοιποι ξεραν τη μοιρα τους. Πας στο δευτερο μαθημα με μια καποια ανεση. Στο κατω-κατω εισαι βετερανος τωρα ρε παιδακι μου! Πως να το κανουμε? Γραφεις και το δευτερο! Λες "ΑΛΛΑ 4(ή 5)! Περναει με τον ιδιο τροπο και το 3ο και το 4ο και το 5ο (Μπορει και το 6ο)! Οπως και να τα εχεις παει λες "τελειωσα.....". Ελεγχεις το γραπτο σου, μαζευεις μουδιασμενος τα στυλο σου και λες παλι "τελειωσα..." Δινεις το γραπτο σου και λες "τελειωσα..." Βγαινεις εξω και για πρωτη φορα μες στις πανελληνιες δεν σε νοιαζει να συζητησεις τα θεματα. Δεν εχεις συνειδητοποιησει ακομα την πραγματικοτητα! "Τελειωσα....'' Βγαινεις εξω. Κοιτας τους αλλους και βλεπεις το ιδιο ηλιθιο βλεμμα που πιστευεις οτι ειναι αποτυπωμενο και στο προσωπο σου! Κοιτας το σπαστικο συμμαθητη σου και τον λατρευεις. Κοιτας τις καρακαξες του σχολειου και σου φαινονται συμπαθητικες. Κοιτας το σχολειο και για πρωτη φορα στη ζωη σου λες "ωραιο ειναι". 
 Μετα περναει λιγο ο καιρος και περνας καλα. Τρεχει λιγο κρυος ιδρωτας πριν βγουν οι βαθμολογιες και πριν βγουν οι βασεις! Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τα θύματα που επιβίωσαν χαλαρώνουν μιά και καλή, συνήθως για τα επόμενα 8-9 χρόνια, οι αποθανούντες θάβονται κάτω από την πλάκα της αγροτικής παραγωγής ή του κατασκευαστικού κλάδου (ή την ακόμα πιο βαριά πλάκα του ελληνικού τραγουδιού), αλλοι πανε σε ΙΕΚ, ενώ αυτοί που επιβίωσαν αλλά με βαριούς τραυματισμούς κάνουν μία πάυση, σκέφτονται οτι στάθηκαν τυχεροί να ζήσουν για να πολεμήσουν ακόμα μία φορά και χώνουν το κεφάλι στο βόθρο για ακόμα μια χρονιά.
 Οσοι δινετε Πανελληνιες μπορει να αγχωνεστε πολυ αλλα εγω θα ηθελα να ξαναβρεθω σε μια αιθουσα και να γραψω για αλλη μια φορα! Πλακα ειχε!


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
-------------------------------------


ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
--------------------------------------

-Μην αγχωνεστε
-Διαβαστε οσο μπορειτε. Οχι παραπανω. Το διαβασμα πρεπει να ειναι ποιοτικο!
-Τα μαθηματα γενικης παιδειας ειτε μας αρεσει ειτε οχι ειναι μιας πρωτης ταξεως ευκαιρια να διαβασετε τα μαθηματα κατευθυνσης. Για να παρετε καλο βαθμο βεβαια στα μαθηματα γενικης και να βγαλετε ενα καλο απολυτηριο, παιξτε το καλα παιδια και κουνατε το κεφαλι σας οταν σας κοιταει ο καθηγητης για να δειξτε οτι προσεχετε. Για ολα τα υπολοιπα "ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΝΑΚΙΑ"
-Αν ειστε μοναχοπαιδια ή ειστε το πρωτο παιδι που δινει πανελληνιες: Κοψτε καθε επαφη με τους γονεις σας! Οι μονες φορες που θα απευθυνεστε σε αυτους θα ειναι για να πειτε "Φαι", "Νερο", "Καλημερα" και "Καληνυχτα". Αλλιως, αν ειστε ηδη αγχωμενοι, θα σας αγχωσουν περισσοτερο ή αν ειστε κουλ, θα σταματηστε να ειστε!
-Αν εχετε μεγαλυτερα αδερφια που εχουν δωσει Πανελληνιες: Να ξερετε οτι οι γονεις σας ειναι χαλαροι και το παιζουν γαματοι. Αυτο δεν σημαινει βεβαια πως δεν ενδιαφερονται για σας. Αυτο εχει σαν αποτελεσμα ναι μεν να μην σας ενοχλουν και να μην σας αγχωνουν αλλα απο την αλλη ο λογος σας θα ειναι διαταγη γι΄αυτους. Εκμεταλλευτειτε το στο επακρο, γιατι μετα στα Πανεπιστημια θα σας κανουν το κεφαλι καζανι!
-Αμα δεν ειστε ετοιμοι να αντιμετωπιστε την αληθεια μην ρωτατε κανεναν και τιποτα! Αν η απαντηση "Εμεις στο φροντιστηριο εχουμε τελειωσει την υλη" σας προκαλεσει εγκεφαλικο γιατι εσεις δεν ειστε ουτε στη μεση στο δικο σας, καλα να παθετε.
-Μην σας αγχωνουν οι κλασικοι "εγω διαβαζω 9 ωρες την ημερα". Λενε ψεματα. Πιθανοτατα δεν διαβαζουν ουτε 2. Αλλα στην Γ Λυκειου ολοι θελουν να πεισουν τον εαυτο τους πως ειναι καλυτεροι απο οτι ειναι πραγματικα!
-Ναι! ΔΕΧΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το γεγονος οτι καποιοι ειναι καλυτεροι απο σας. ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ. Ειτε επειδη διαβαζουν πιο πολυ, ειτε επειδη ειναι διανοιες. ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ! Εσεις καντε αυτο που πρεπει και αφηστε τους αυτους. Οταν εχετε γραψει 50 αυτοι θα εχουν γραψει 100, οταν εχετε γραψει 70, αυτοι θα εχουν γραψει 100, οταν εχετε γραψει 90 αυτοι παντα θα εχουν γραψει 100 και οταν εχετε γραψει 100 πιθανοτατα θα ηταν ευκολο το διαγωνισμα!


ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
-----------------------------------------

- Ο,τι και να σας πουν οτι το διαβασμα της τελευταιας στιγμης δεν προσφερει τιποτα μην τους πιστεψετε! Μπουρδες λενε! Προσωπικα, το διαβασμα της τελευταιας στιγμης μου προσφερε στο ΑΟΔΕ 10 βαθμους. 
- Μια μερα πριν γραψτε βγειτε μια μικρη βολτουλα για να ξεσκαστε. Αυτο βεβαια οταν εχετε αποφασισει να κλειστε μια και καλη τα βιβλια σας για βραδυ, κατι που θα ηταν καλο να γινει πριν τις 9. Χαλαρωστε και κοιμηθειτε καλα!
- Καφεδες και λοιπα ροφηματα που τσιτωνουν πιο πολυ τα νευρα απαγορευονται!
- Δεν συζηταω για αλκοολ!
- Μην παρετε μαζι σας στυλο που βγαζουν φως
- Μολις γραψτε ενα μαθημα σε καμια περιπτωση μην μπειτε σε πηγαδακια συζητησης θεματων. Δεν ξερετε αν αυτα που λενε ειναι αληθη. Μην πιστεψετε τιποτα μεχρι να τα επιβεβαιωσετε μονοι σας! Καλο ειναι να μην μιλησετε σε κανεναν και να βρειτε μονο τον/την κολλητο/κολλητη σας και να συζητηστε ηρεμα τα θεματα!
- Αν δειτε οτι κατι που εχετε γραψει ειναι λαθος μην αγχωθειτε ακομα και αν ειναι ολοκληρο θεμα! Χρονο εχετε!
- Αφηστε κινητα και οτιδηποτε ηλεκτρονικο στην τσαντουλα σας!
- Αν δεν ξερετε καποιο θεμα ή αν κολληστε καπου μην χασετε το χρονο σας εκει! Πατε καπου αλλου και επιστρεψτε μετα εκει!
- Αμα δεν ξερετε κατι κοιταξτε μηπως μπορειτε να δειτε τα γραπτα των διπλανων σας. Οι επιτηρητες δεν εχουν δικαιωμα να σας κανουν τιποτα, παρα μια απλη παρατηρηση!
- Μην αγχωνεστε!

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ
---------------------------------------
Ο,ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ: ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου